2013. július 30., kedd

Fejlesztés alatt a 300GB-os lemez

Több nagy kapacitású lemezről is olvashattunk már, volt köztük 1TB-os is, de ezek még csak laboratóriumokban léteztek, és a legtöbbnek abba is maradt a fejlesztése. Most azonban a Sony és a Panasonic összefogott, hogy egy új és nagyobb kapacitású lemezt fejlesszenek ki, amit a BlueRay utódjának szánnak.

A cél az lesz, hogy egy új technológiai szabványt követő 300GB-os optikai lemezt hozzanak létre, ami az adatok hosszútávú és biztonságos tárolását teszi lehetővé.

A fejlesztés idejét nagyjából két évre saccolják, a sikert azonban több tényező is veszélyeztetheti. Kérdés például, hogy mennyire sikerül levinni a gyártási költségeket, mivel az új termék valószínűleg nem lesz túl kelendő, ha nagyon drágán fogják árulni. Buktató lehet még az is, hogy az SSD-k ára várhatóan folyamatosan csökkenni fog az elkövetkezendő 2 évben, a kapacitásuk pedig már most jóval túlhaladta a 300GB-ot.

Az optikai lemezek jövőjét az is befolyásolhatja, hogy egyre jobban terjednek a felhő alapú tárhelyek, és így lassan szükségtelenné válik, hogy otthon tároljunk nagy mennyiségű adatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése